Борбата срещу целулита.

ШРИФТ Намали Увеличи

борба-срещу-целулита

Целулитът е наричан с много имена- швейцарско сирене, портокалова кожа, бричове, сбръчкана кожа и дори ямички. Независимо от наименованието обаче, целулитът е непривлекателен и в някои случаи нездравословен. Повечето жени не са особено доволни от факта, че имат целулит някъде по тялото си и опитват всичко, за да се отърват от него.

Иначе казано целулитът е една неприятна част от живота, с която трябва да се научим да живеем и приемем. Създадени са хирургични процедури, целящи премахването на набраздените от целулит области от тялото, като сега се смята, че ако целулита се премахне от една част от вашето тяло, то много вероятно е да се прояви на друга.

Нека се поровим из фактите, които се крият зад целулита. Целулитът се образува, когато телесните мазнини се притиснат в много малки каналчета, разделени от силни, тънки колкото косъм нишки наречени септа, които придържат кожата към мускула. Повечето жени задържат мазнини около ханша, бедрата и седалището, където тези каналчета стават толкова ясно изразени, че се образуват ямички. При мъжете това проличава, едва когато се образува целулит. При тях влакната на септата са кръстосани, за разлика от кожата на жените, където нишките са вертикални. Твърдението, че само пълни или прекалено пълни жени имат целулит не е вярно. Жени с всякакво тегло могат да имат целулит. Дори и супер- модели се оплакват, че го имат.

Докато всички сме наясно, че целулита е непривлекателен, то той също така може да причини неблагоприятни здравословни проблеми. В слоевете на кожата е възможно да се натрупа течност, което може да затрудни притока на кръв, натрупват се токсини, влошава се подхранването на съединителната тъкан, тя губи еластичността си и настъпва т.нар. фиброза- повишено разрастване на излишната нишковидна съединителна тъкан, нарушаващо структурата на тъканта.

Има няколко начина за борба с целулита и неговите негативни ефекти, но ако сте генетично предразположени към него в определена област, е малко вероятно изцяло да се отървете от него. Това, което може да направите е да намалите общия прием на мазнини, което ще намали натрупването на целулит. Упражненията допринасят за по- добър мускулен тонус, а контурите на тялото, дори и там, където има целулит, погледнати отстрани изглеждат по- добре. Придържайте се към следното- ако не друго, то постарайте се да не позволите целулитът да става толкова по- изразен и значителен, така че да се превърне в здравословен риск.

Други теми...


Бял оман – Inula Helenium
10 начина за да покачите мускулна маса.
Глухарче – Taraxacum Officinale
Анасон – Pimpinella anisum
Как да заситите глада си?
Транс мазнини.
Начало | Хранене | Рецепти | Планиране | Измервания | Статистика | За Контакт
CalorienBalans.com 2009 © Всички права запазени.