Водна детелина – Menyanthes Trifoliata

ШРИФТ Намали Увеличи

Водна_детелинаВодната детелина е многогодишно, тревисто, блатно растение с пълзящо коренище. От леко приповдигнатия връх на коренището се развива високо до 30см безлистно стъбло, на върха, на което са разположени цветове, събрани в съцветия. Листата са големи и са прикрепени направо върху коренището с дълги дръжки и влагалища в основата. Петурата им е триделна, а дяловете и са обратно яйцевидни, целокрайни. Чашката е пет листна, сраснала до половината. Венчето е пет листно, бяло или розово, сраснало фуниевидно, гъсто окосмено. Тичинките са 5. Плодът е овална кутийка, разпукваща се по два шева. Семената са едри. Цъфти в началото на лятото.

Водната детелина се среща из блатистите и мочурливите места в Родопите, Рила, Витоша и др. На надморска височина до 2000 м.

За дрога се използват листата на водната детелина (Folia Menyathidis, Folia Trifolii fibrin).

Събират се само добре развитите листа по време на цъфтене (май-юни). Брането става с ножица, защото при късане с ръка се отскубва цялото растение. След почистване листата веднага се сушат в проветриви сенчести помещения или в сушилня при температура до 40 градуса. Сушенето трябва да се постигне бързо, защото при бавно сушене или намокряне листата почерняват. Изсушената билка е със светлозелен цвят, без миризма и със силно горчив вкус. Съхранява се на сенчесто и проветриво място. Може да съдържа влага не повече от 12 %.

Водна_детелинаЛистата на водната детелина съдържат етерично масло и горчиви гликозиди. Главният гликозид е мениантинът. При хидролиза той се разпада на гликоза и мениантол, който има приятна миризма. Мениантинът има силно горчив вкус, но не се съдържа в свежите листа. Той се образува в процес на сушене. Пресните листа съдържат кристалният гликозид мелиатин, който е идентичен на гликозида логанин. Съдържат се още флавоноиди, танин, восъци и др.

Дрогата стимулира хемопоезата, подобрява апетита, действа газогонно, възбужда стомашно-чревната и жлъчната екскреция, улеснява храносмилането, поради което се препоръчва при стомашна ахилия, гастрит, метеоризъм, заболявания на черния дроб и жлъчните пътища, дължащи се на намалена екскреция на жлъчен сок и дискинезия на жлъчните пътища и жлъчния мехур. Понижава температурата при треска и малария.

Дрогата се прилага под формата на студен извлек. Две чаени лъжички листа от водна детелина се заливат с 400 г студена вода и се оставят да киснат в продължение на 8 часа. От извлека се изпива 3 пъти дневно по 120 г 10 мин преди ядене.

Консултирайте се с вашият лекар преди да започнете да приемате тази билка!
Източник
"Природна Аптека" Д.Памуков, Х.Ахтарджиев

Други теми...


Жълто Прозорче (Жълта тлъстига) –Sedum Acre
Жълта Тинтява – Gentiana Lutea
Божур – Paeonia Peregrina
Брош - Rubia Tinctorum
Алкохол и диабет.
10 мита за физическите упражнения.
Начало | Хранене | Рецепти | Планиране | Измервания | Статистика | За Контакт
CalorienBalans.com 2009 © Всички права запазени.