Брош - Rubia Tinctorum

ШРИФТ Намали Увеличи

БрошБрошът е многогодишно тревисто растение с пълзящо коренище и четири ръбесто, по ръбовете бодливо стъбло, високо до 1,5 метра, дебело около 0,5 см. Листата са ланцетовидни, наредени по стъблото по 4 до 6 в прешлени. Цветовете са жълтозелени, дребни, събрани по няколко в метловидни полусенници. Плодът е сочен, голям колкото грахово зърно, в началото червен, а след узряване черен. Коренът е червеникав, дебел около 1 см, възлест, с много странични коренчета.

За дрога се използват корените на брошът (Radix Rubiae).

Корените на 3-4 годишни растения се събират през есента (септември - октомври), когато наземната част на растението започне да увяхва. Изчистените и измити корени, които отвън са тъмночервени, а отвътре ясночервени, се сушат на слънце на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса.

БрошДрогата от брош съдържа 2-3,5% ди - и триоксиантрахиноновите гликозиди руберитринова киселина и галиозин, ксантопурпурин и др. При разпадането на гликозидите се получава багрилите вещества ализарин, пурпурин, ксантопурпурин. Коренът съдържа още рубиадин-гликозид, еритроцим (ензим), органични киселини, дъбилни вещества, пектинови вещества, около 15% захар, белтъчни вещества и следи от масло. Брошът има диуретично действие и участва в обмяната на фосфатите - намира приложение при лечение на камъни в бъбреците и пикочния мехур и като помощно средство при рахит и доброкачествена анемия. Притежава противовъзпалително действие при възпалителни процеси в бъбречните легенчета, пикочния мехур и ставите. Прилага се още при колит с диария и за регулиране на менструацията.

Дрогата се прилага под формата на извлек. Една чаена лъжичка ситно нарязани корени от брош се заливат с 200г студена вода. Оставят се да киснат 8 часа и се прецеждат. Същата дрога се залива с 200г кипяща вода и се оставя да кисне 15 мин, след което се прецежда. Двата извлека се съединяват в един, който се изпива на три пъти по 120г преди ядене.

Консултирайте се с вашият лекар преди да започнете да приемате тази билка!
Източник
"Природна Аптека" Д.Памуков, Х.Ахтарджиев

Други теми...


Горска Ягода – Fragaria Vesca
Градински Чай – Salvia Officinalis
10 тайни на здравословното хранене.
Горицвет – Adonis Vernalis
Ефедра – Ephedra Vulgaris
Див Кестен – Aesculus Hippocastanum
Начало | Хранене | Рецепти | Планиране | Измервания | Статистика | За Контакт
CalorienBalans.com 2009 © Всички права запазени.