Златна пръчица – Solidago Virga Aurea

ШРИФТ Намали Увеличи

Златна_пръчицаЗлатната пръчица е многогодишно тревисто растение с право стъбло, високо до 1 м. В долната му част листата са големи, с дълги дръжки, а в горната - дребни, ланцетовидни, назъбени, с къса дръжка или приседнали. Цветовете са яркожълти, събрани в съцветие кошничка, като периферните цветове са женски, а средните - хермафродитни, тръбести, с 5 тичинки. Съцветията са разположени по върха на растението. Плодът е ресничеста хвърчилка.

Разпространение:

Златната пръчица се среща из храсталаците, горите и скалистите места навсякъде из страната.

Дрога от златна пръчица:

Стръковете от златна пръчица – Herba Solidaginis.

Надземната част на растението се събира в периода на цъфтене (през юни-юли). Суши се на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса. Съхранява се на сенчесто, сухо и проветриво място.

Химичен състав:

Златна_пръчицаДрогата от златна пръчица съдържа сапонини (в растението преди цъфтене), етерично масло (в цветовете 0,5%, а в листата 0,72%), горчиво вещество, катехинови дъбилни вещества (около 10—15%), флавоноидите рутин, кверцитрин, изокверцитрин, астрагалин и агликоните кверцетин и кемпферол, неизучен алкалоид, никотинова киселина, хлорогенова и кафеена киселина, слузни и смолисти вещества, витамин С и др.

Действие и приложение на златна пръчица:

Дрогата и препаратите й действат диуретично и се предписват при застой на течности в организма, нефрити, цистити, камъни и пясък в бъбреците, остра анурия или олигурия. Те засилват рязко бъбречната екскреция, стимулират бъбречната функция и намаляват отделянето на албумин. Използуват се предпазливо при подостри и хронични нефрити, при които стимулирането на бъбречната функция не е желателно. Поради съдържанието на флавоноиди и никотинова киселина дрогата притежава ефект и при варикозен симптомокомплекс. Освен това действува нервно успокоително, затягащо при диарии, при смутена обмяна на пикочната киселина - при подагра, ревматизъм, артрити.

Народната медицина препоръчва дрогата и при чернодробни заболявания, неволно напикаване, увеличена простатна жлеза, силна и продължителна менструация, при хронични кожни заболявания, гнойни рани и циреи (под форма на лапа от пресните листа). Дрогата се използува като запарка или на прах, разпределен в нишестени капсули по една чаена лъжичка (приема се по една капсула през 3 часа). Запарката се приготвя от 30 г наситнена дрога и 700 г кипяща вода. Оставя се да кисне в продължение на 20 мин. Прецежда се и от нея се приема 6 пъти на ден по 100 г 15 мин преди и 30 мин след ядене.

Консултирайте се с вашият лекар преди да започнете да приемате тази билка!
Източник
"Природна Аптека" Д.Памуков, Х.Ахтарджиев

Други теми...


Горицвет – Adonis Vernalis
Дилянка – Valeriana Officinalis
Бяла бреза – Betula Alba
Босилек - Ocimum Basilicum
Жълто Прозорче (Жълта тлъстига) –Sedum Acre
Как да заситите глада си?
Начало | Хранене | Рецепти | Планиране | Измервания | Статистика | За Контакт
CalorienBalans.com 2009 © Всички права запазени.