Зайча сянка – Asparagus Officinalis

ШРИФТ Намали Увеличи

Зайча_сянкаЗайчата сянка е многогодишно тревисто растение с тънки, голи стъбла, високи до 1 м. Листата са нишковидни, наподобяващи зелени клончета, излизат от пазвите на люсповидни листенца, като заменят същинските листа. Растението е двудомно, през третата година цъфти с дребни, жълтозелени, единични женски цветове с шест листен околоцветник.

Плодът е червена обла ягода с 3—6 ръбести черни семена. Коренището е хоризонтално, люспесто и слабо разклонено. Растението цъфти през периода май-юни.

Разпространение:

Зайчата сянка се среща из храсталаците, горите и тревистите места навсякъде из страната.

Дрога от зайча сянка:

Коренищата и стръковете на зайчата сянка – Rhizoma Asparagi, Herba Asparagi.

Коренището се изважда през есента (октомври) или рано през пролетта (в периода от март до април). Стръковете се берат преди цъфтенето - през април. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса. Съхраняват се на сенчесто, проветриво и сухо място.

Химичен състав:

Зайча_сянкаКоренището съдържа 0,04% аспарагин, аргинин, аспарагоза, гликозида кониферин, хелидинова киселина, холин, един сапонин, захар, протеини, тлъсто масло и др., а стръковете - и флавоноиди, витамин С, тирозин и др. Според годишните времена количеството на съставките се променя съществено.

Действие и приложение на зайча сянка:

Аспарагинът и извлеците от аспарагус при вътрешно приложение разширяват кръвоносните съдове и предизвикват понижение на артериалното налягане, усилват съкращенията и забавят ритъма на сърцето, повишават диурезата и подобряват функцията на черния дроб и далака, потискат обмяната на веществата. Запарка от Дрогата се предписва при сърдечни смущения и застой на течности в организма, хипертония, заболявания на далака и черния дроб.

Народната медицина я препоръчва и при диабет, пясък в бъбреците пикочния мехур, хемороиди, дизентерия, за засилване на лактацията, при увеличение на простатната жлеза, при екземи и др.

Дрогата се прилага под форма на запарка. Две супени лъжици дрога се запарва с 500 г кипяща вода. Оставя се да кисне в продължение на 60 мин. Запарката се прецежда и от нея се пие 3 пъти дневно по 150 г 15 мин преди ядене.

Консултирайте се с вашият лекар преди да започнете да приемате тази билка!
Източник
"Природна Аптека" Д.Памуков, Х.Ахтарджиев

Други теми...


10 тайни на здравословното хранене.
Вратига – Tanacetum Vulgare
Жълто Прозорче (Жълта тлъстига) –Sedum Acre
Змийско Мляко – Chelidonium Majus
Ползите на аеробните упражнения.
Брош - Rubia Tinctorum
Начало | Хранене | Рецепти | Планиране | Измервания | Статистика | За Контакт
CalorienBalans.com 2009 © Всички права запазени.