Жълто Прозорче (Жълта тлъстига) –Sedum Acre

ШРИФТ Намали Увеличи

Жълто_ПрозорчеЖълтото прозорче е многогодишно тревисто растение с разклонено от основата и отчасти пълзящо стъбло, високо до 15 см. Листата са месести, последователни, закръглени, яйцевидно цилиндрични, без дръжка и с парлив вкус. Цветовете са жълти, събрани в сенниковидни съцветия. Имат пет листна несраснала чашка, и петлистно венче и 10 тичинки. Плодът е сборен - с 5 плодолистчета и с по няколко семена.

Разпространение:

Среща се из варовитите скалисти и планински места из цялата страна.

Дрога от жълто прозорче:

Стръковете от жълто прозорче – Herba Sedi acris. Надземната част на растението се събира през периода на цъфтенето (от юни до юли). Суши се на сянка или в сушилня при температура до 40градуса. Изсушената билка е със зелен цвят и горчив вкус, няма миризма. Съхранява се на сенчесто, проветриво и сухо място. Може да съдържа влага до 12%.

Химичен състав:

Дрогата от жълто прозорче съдържа алкалоида седамин, който притежава лютив и парлив вкус, други алкалоиди, флавоновия гликозид рутин (около 12%) и други гликозиди, танин (12%), органични киселини, витамин С, слузни вещества, гуми, восък, захар и др.

Жълто_ПрозорчеДействие и приложение на жълто прозорче:

Дрогата и препаратите от нея действат болкоуспокоително при киселини и язва в стомаха, болки във външното и средното ухо (сок от свежото растение) и др. Тонизират гладката мускулатура на стомашно-чревния тракт и на матката, понижават кръвното налягане, възбуждат центъра на дишането и засилват диастоличните съкращения на сърцето. Действат успокоително при възпалени хемороиди, сърбеж около ануса, при афти и някои кожни заболявания. Отварата се използува вътрешно като слабително средство, при хипертония, язва в стомаха, малария, атеросклероза и за регулиране на дишането. Прилага се външно за компреси и бани при хемороиди, афти в устата (гаргара), раздразнена лигавица на ануса.

Отварата се приготвя от една супена лъжица дрога и 800 г кипяща вода. Вари се в продължение на 15 мин. Оставя се да кисне 30 мин н се прецежда нея се приема 3 пъти на ден по 80 г преди ядене.

Консултирайте се с вашият лекар преди да започнете да приемате тази билка!
Източник
"Природна Аптека" Д.Памуков, Х.Ахтарджиев

Други теми...


Вратига – Tanacetum Vulgare
Анасон – Pimpinella anisum
Великденче – Veronica Officinalis
Гръмотрън – Ononis Hircina
Божур – Paeonia Peregrina
Златна пръчица – Solidago Virga Aurea
Начало | Хранене | Рецепти | Планиране | Измервания | Статистика | За Контакт
CalorienBalans.com 2009 © Всички права запазени.