Жаблек - Galega Officinalis

ШРИФТ Намали Увеличи

ЖаблекЖаблекът е многогодишно тревисто растение с голо стъбло, високо до 1 м. Листата са текоперести, последователни, с 11 — 17 елипсовидни или ланцетовидни листчета, снабдени по върховете с шипчета, като отделната страна са с изпъкнало жилкуване. Цветовете са лилаво-сини, събрани в гроздовидни пирамидални съцветия, с 5-делна тръбеста чашка и 5-делно венче. Плодът е цилиндрична, многосеменна, линейна бобова шушулка. Цъфти през периода от юни до август.

Разпространение:

Среща се из влажните места покрай реките, из ливадите и горите и покрай пътищата из цялата страна.

Дрога от жаблек:

Стръковете от жаблек – Herba Galegae.

Цветните клончета на растението се берат по време на цъфтенето. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40°С. Изсушената билка е със зелен цвят, а цветовете са бледосини. Тя има слабо горчив вкус и няма миризма. Съхранява се на сенчесто, сухо и проветриво място.

Химичен състав:

ЖаблекДрогата жаблек съдържа гванидиновите производни галегин, пеганин, хидроксигалегин, гликозида галутеознн и други флавонови гликозиди, дъбилни вещества, сапонини, горчиво вещество, захароза и тлъсто масло.

Действие и приложение на жаблек:

Дрогата и препаратите от нея понижават нивото на кръвната захар, поради което намират приложение при лечение на диабет (до установяване на противодиабетичния ефект лечението се провежда под лекарски контрол). Действат още лактогонно и се предписват за увеличаване на млякото у кърмачки. Тонизират гладката мускулатура. Предписват се и при лъчева болест.

Народната медицина препоръчва дрогата като потогонно и пикочогонно средство при възпаление на пикочните пътища и за външно приложение при лечение на мокри екземи.

Дрогата се прилага под форма на запарка. Две супени лъжици ситно нарязани стръкове се заливат с 600 г кипяща вода и се варят в продължение на 3 мин. Оставят се да киснат 30 мин. Запарката се прецежда и от нея се приема 6 пъти на ден по 80 г 15 мин преди ядене и 30 мин след ядене.

Консултирайте се с вашият лекар преди да започнете да приемате тази билка!
Източник
"Природна Аптека" Д.Памуков, Х.Ахтарджиев

Други теми...


Анасон – Pimpinella anisum
Алкохол и диабет.
Градински Чай – Salvia Officinalis
Мазнини. Нуждаем ли се от тях?
Дяволска уста - Leonurus Cardiaca
10 съвета за да се разделите с излишните мазнини.
Начало | Хранене | Рецепти | Планиране | Измервания | Статистика | За Контакт
CalorienBalans.com 2009 © Всички права запазени.