Мазнини. Нуждаем ли се от тях?

ШРИФТ Намали Увеличи

Мазнини-Нуждаем-ли-се-от-тях

Нуждаe ли се моето тяло от мазнини?

Да нуждае се. Хранителните мазнини са единствените доставчици на незаменими (есенциални) мастни киселини, които изпълняват важни мембранни функции и играят ролята на разтворители и преносители на мастно-разтворимите витамини А, D, Е и К. Те също така защитават вашите органи и подържат телесната температура. Мазнините помагат на вашето тяло да абсорбира някой хранителни вещества и да произвежда важни хормони.
Вашето тяло определено се нуждае от мазнини, но не от толкова много колкото по-голяма част от хората консумират.

Мазнини-Нуждаем-ли-се-от-тях

Колко различни вида мазнини има?

Разделени са на четири главни типа: наситени мазнини, транс мазнини, мононенаситени мазнини и полиненаситени мазнини. Тези типове имат различна химична структура и физични свойства. Лошите мазнини, наситените и транс мазнините имат твърда форма на стайна температура (като масло), докато мононенаситените и полиненаситените биват течни при стайна температура.

Мазнините също така може да имат различно въздействие на нивото на холестерол във вашето тяло. Лошите, наситените и транс мазнините увеличават нивата на лошия холестерол в кръвта (LDL). Мононенаситените и полиненаситените мазнини могат да понижат нивата на лошия холестерол и са полезни, когато се консумират умерено.

Всички мазнини ли имат еднакво количество калории?

Съдържат се по 9 калории във всеки грам мазнини, няма значение от типа на мазнините. Това са доста калории сравнени с въглехидратите и протеините, който съдържат по 4 калории на грам.

Поради факта, че мазнините са силно калорични, консумирането на много мазнини (игнорирайки техният тип) може да доведе до консумирането на голямо количество калории. Това от своя страна води до покачване на теглото и затлъстяване. Консумирането на високи нива на наситени и транс мазнини, може също така да доведе до сърдечни проблеми. Експертите съветват, когато е възможно да заменим наситените и транс мазнините с мононенаситени и полиненаситени мазнини и същевременно да се опитаме да ограничим количеството мазнини, което консумираме дневно.

Мазнини-Нуждаем-ли-се-от-тях

Може ли мазнините да бъдат част от здравословна диета?

Консумирането на храна с умерено количество мазнини, определено е част от здравословна диета. Запомнете, че е важно да балансирате количеството калории, които изяждате с количеството, което изразходвате. Опитайте се да консумирате повече зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, обезмаслени продукти, не тлъсти меса и риба(риба поне два пъти седмично). Хранейки се по този начин, вашата диета ще бъде бедна на наситени и транс мазнини.

Здравословно хранене означавали да се разделя с моите любими храни?

Здравословната диета може да включва храните, който обичате. Не трябва да избягвате изцяло сладките и солените продукти, но трябва да ги консумирате умерено, защото те са бедни на полезни вещества и богати на калории.

Други теми...


Жълта Тинтява – Gentiana Lutea
Дилянка – Valeriana Officinalis
10 тайни на здравословното хранене.
Спете повече, яжте по- малко.
10 мита за физическите упражнения.
Мазнини. Нуждаем ли се от тях?
Начало | Хранене | Рецепти | Планиране | Измервания | Статистика | За Контакт
CalorienBalans.com 2009 © Всички права запазени.