Жълта Комунига – Melilotus Officinalis

ШРИФТ Намали Увеличи

Жълта_КомунигаЖълтата комунига е тревисто двугодишно растение с разклонено стъбло, високо до 1 м. Листата са прикрепени на дълги дръжки, триделни, по ръба назъбени, с по два целокрайни прилистника. Цветовете са жълти, събрани в редки съцветия. Цветът има устройството на пеперудоцветните. Плодът e жълто-кафява шушулка, напречно набраздена, с едно семе.

Разпространение:

Жълтата комунига се среща из посевите и покрай пътищата, навсякъде по влажните тревисти места, край бреговете и оградите из цялата страна.

Дрога от жълта комунига:

Стръковете от жълтата комунига – Herba Meliloti.

Надземната част на растението се събира през периода от май до август. Отрязват се цъфналите стръкове с дължина 15—20 см от върха на стъблото, навързват се на снопчета и се сушат на проветриво и сенчесто място или в сушилня при температура до 35 С. Изсушената дрога притежава приятна миризма на кумарин, каквато прясното растение не притежава. Кумариновите гликозиди на растението се разпадат хидролизно до кумарин в периода на сушенето. Вкусът на изсушената жълта комунига е солено-горчив. Опакованата дрога се съхранява на сенчесто, проветриво и сухо място. Може да съдържа влага не повече от 14%.

Химичен състав:

Жълта_КомунигаДрогата от жълта комунига съдържа около 1,5% кумарин, около 0,2% мелилотин, гликозида мелилотозид, кумарова киселина (мелилотова киселина), слузни вещества, холин, флавони, смолисти вещества, дъбилни вещества.

Действие и приложение на жълта комунига:

Кумаринът потиска централната нервна система и действува нервно успокоително и сънотворно при безсъние, неврози, неврастения, хистерия, климактерични смущения. Препаратите от дрогата действуват противовъзпалително и премахват спазмите при катари на горните дихателни пътища, болки в пикочния мехур и бъбреците, чревни болки и метеоризъм, а поради хипотензивния ефект намират приложение и при мигрена и главоболие, дължащо се на високо кръвно налягане. Предписват се още за скъсяване на протромбиновото време при пред инфарктни и след инфарктни състояния, при исхемична болест на сърцето, както и при болестни състояния, застрашени от тромбоза.

Жълта_КомунигаЖълтата комунига се прилага външно във вид на компреси и промивки при фурункули, карбункули, гнойни рани, възпалителни процеси на средното ухо. Установено е регенеративно действие на екстракта от жълта комунига при частично оперативно премахване на част от черния дроб.

Народната медицина препоръчва дрогата и за увеличаване на млякото у кърмачки, недостатъчна и болезнена менструация, под форма на лапи при отоци от всякакъв произход, подагра, подкожни кръвоизливи.

Дрогата се прилага вътрешно под форма на запарка, 1 супена лъжица дрога се запарва с 400 г кипяща вода. Оставя се да кисне 30 мин. Запарката се прецежда и от нея се приема 3 пъти дневно по 120 г 15 мин преди ядене. Запарка за външно приложение - компреси, промивки, се приготвя от 2 супени лъжици дрога с 500 г кипяща вода.

Консултирайте се с вашият лекар преди да започнете да приемате тази билка!
Източник
"Природна Аптека" Д.Памуков, Х.Ахтарджиев

Други теми...


Жълто Прозорче (Жълта тлъстига) –Sedum Acre
10 мита за физическите упражнения.
Градински Чай – Salvia Officinalis
Босилек - Ocimum Basilicum
Див Кестен – Aesculus Hippocastanum
10 съвета за да се разделите с излишните мазнини.
Начало | Хранене | Рецепти | Планиране | Измервания | Статистика | За Контакт
CalorienBalans.com 2009 © Всички права запазени.