Дилянка – Valeriana Officinalis

ШРИФТ Намали Увеличи

ДилянкаДилянката е многогодишно тревисто растение с право, просто, цилиндрично, надлъжно набраздено стъбло, високо до 1 — 1,5 м. Листата й са текоперести, долните - с дръжки, а горните - седящи. Цветовете са дребни, белезникави или бледорозови, събрани в големи щитовидни полусенници. Плодът е малко яйцевидно орехче, снабдено с разперени хвърчилка. Коренището е вертикално, късо и дебело, отвътре кухо. От него излизат многобройни коренчета. Цъфти в периода от началото на пролетта до средата на лятото.

Разпространение:

Среща се навсякъде из храсталаците и поляните по влажните сенчести места с надморска височина до 1500 м. През последните години количеството на билката, събрана от естествените находища, намалява и не задоволява нуждите на страната, поради което растението се култивира. Благодарение на високото качество на нашата дрога тя намира добър прием и на европейския пазар.

Дрога от дилянка:

Корените и коренищата на дилянката – Radix et Rhizoma Valerianae.

ДилянкаКоренищата заедно с корените се изваждат през есента, когато надземните стъбла започнат да изсъхват. Изкопаните коренища се изчистват от стъблените части и от полепналата по тях и корените пръст, подреждат се в кошове и се измиват чрез няколкократно потапяне в студена вода. После коренищата и корените се «решат» със специален железен гребен. По този начин от дрогата се отстраняват нишковидните коренови влакна. Веднага след това корените и коренищата се нацепват надлъжно и се сушат на открито, проветриво място или в сушилня при температура до 35 градуса. Изсушените корени имат светлокафяв цвят, характерна миризма и сладникаво-горчив вкус. Характерната валерианова миризма се появява при сушенето. Прясното коренище не притежава тази миризма. Опаковат се в бали или чували. Съхраняват се на сенчесто, сухо и проветриво място. Могат да съдържат влага не повече от 16%.

Химичен състав:

Дрогата съдържа етерично масло (0,1—2%), което придава специфичната миризма на корените. В състава й влизат естер на алкохола борнеол с изовалериановата киселина, миртенол, лимонен, камфен, сесквитерпени. Корените съдържат още алкалоиди (валерин, хатинин), валепотриати, холин, гликозиди, хлорогенова киселина, ферменти (каталази, оксидази, пероксидази, липази, линамарази), захари, скорбяла, дъбилни вещества, смолисти вещества, флавоноиди и свободна изовалерианова киселина. Днес се смята, че действието на дрогата е комплексно и се дължи на цялостния й състав. За качествена дрога се приема тази, която съдържа 0,8% валепотриати и 0,5% етерично масло. При продължително съхранение на дрогата, та съдържанието на валепотриатите намалява.

Действие и приложение на дилянка:

ДилянкаКорените на дилянката действат успокоително при безсъние (умерен сънотворен ефект), нервна възбуда, нервна и психическа преумора, неврози, неврастения, нервно сърцебиене. Валепотриатите имат уравновесяващ ефект - при възбудено състояние засилват задръжните процеси в кората на главния мозък, а при умора мобилизират нервната система. Останалите вещества регулират дейността на мускулния апарат на сърцето и разширяват коронарните съдове, поради което упражняват хипотензивно действие. Премахват спазмите на гладките мускули и действат благоприятно при стомашни и чревни смущения на нервна почва. Дрогата се употребява широко под форма на запарка. Две чаени лъжички корени се заливат с 200 г кипяща вода. Оставят се да киснат в продължение на 1 час. След прецеждане от запарката се приема по 150 г 2—3 пъти на ден според нуждата. Може да се приема и прах от дрогата - по 1—2 г 2-пъти на ден. При продължителна употреба препаратите на дилянката причиняват храносмилателни смущения. Затова те се приемат през интервали от време (правят се почивки от 3 дни).

Консултирайте се с вашият лекар преди да започнете да приемате тази билка!
Източник
"Природна Аптека" Д.Памуков, Х.Ахтарджиев

Други теми...


10 тайни на здравословното хранене.
10 мита за физическите упражнения.
10 съвета за да се разделите с излишните мазнини.
Спете повече, яжте по- малко.
Транс мазнини.
Горицвет – Adonis Vernalis
Начало | Хранене | Рецепти | Планиране | Измервания | Статистика | За Контакт
CalorienBalans.com 2009 © Всички права запазени.