Гръмотрън – Ononis Hircina

ШРИФТ Намали Увеличи

ГръмотрънГръмотрънът е разклонен храст, висок до 80 см. Развива късо, тъмнокафяво коренище и странични разклонени корени. Долните и средните листа са триделни, а горните - прости, снабдени с прилистници. Дяловете са овални, по края остро назъбени, от двете страни окосмени, лепкави, с неприятна миризма. Цветовете са събрани по два в пазвите на листата и образуват по върховете гъсти класовидни съцветия. Венчето е розово, неправилно, два пъти по-дълго от чашката. Плодът е боб с 2—4 семена. Цъфти от юни до юли.

Разпространение:

Среща се по сухите песъчливи и тревисти места из цялата страна.

Дрога от гръмотрън:

Корените от гръмотрън – Radix Ononidis. Корените на растението се събират преди цъфтенето (през април-май) или след цъфтенето (през август—октомври). Те се изваждат лесно след дъжд при теглене само на едно от разклоненията. Почистват се, измиват се и се сушат на слънце или в сушилня при температура до 50—60°С. Изсушените корени са сиво-кафяви отвън и бледожълти отвътре, със специфична миризма и блудкаво-парлив вкус. Опаковат се в бали. Запазват, се на сенчесто, проветриво и сухо място. Могат да съдържат влага не повече от 12%.

Химичен състав:

ГръмотрънКорените съдържат около 0,2% етерично масло с неустановен състав, флавоновите гликозиди ононин, псевдоононин, онон и ононид (който има сладък вкус), дъбилни вещества, захароза, лимонена киселина, сапонини, смолисти вещества и др.

Действие и приложение на гръмотрън:

Основното действие на дрогата е диуретично и потогонно. То се приписва на етеричното масло. Препаратите от дрогата намират приложение предимно при задръжка на течности в организма, при сърдечна недостатъчност, бъбречни възпаления и отоци от всякакъв произход, затлъстяване. Имат добро действие при бъбречнокаменна болест и жлъчнокаменна болест. Установено е, че повишават артериалното налягане и увеличават амплитудата на сърдечните съкращения. Народната медицина препоръчва корените от гръмотрън и за лечение на ревматизъм, при хемороиди като кръвоспиращо средство при кръвопикане, при безплодие, шипове, подагра. Препоръчва се дрогата да се използува под форма на запарка с цел да се запази съдържанието на етеричното масло. Две супени лъжици корени се запарват в 400 г кипяща вода. Оставят се да киснат в продължение на 30 мин. След прецеждане от запарката се пие 3 пъти дневно по 70—120 г след ядене 10 дни поред. Лечението се прекъсва за 7 дни, след което отново се изпълнява в продължение на 10 дни. Курсът на лечение може да трае месеци.

Консултирайте се с вашият лекар преди да започнете да приемате тази билка!
Източник
"Природна Аптека" Д.Памуков, Х.Ахтарджиев

Други теми...


10 начина за да покачите мускулна маса.
Жълта Тинтява – Gentiana Lutea
Върбинка – Verbena Officinalis
Брош - Rubia Tinctorum
Бял равнец – Achillea Millefolium
Вратига – Tanacetum Vulgare
Начало | Хранене | Рецепти | Планиране | Измервания | Статистика | За Контакт
CalorienBalans.com 2009 © Всички права запазени.