Вратига – Tanacetum Vulgare

ШРИФТ Намали Увеличи

ВратигаВратигата е многогодишно тревисто растение със силно разклонено в горната си част стъбло, достигащо на височина до 1 м. Листата са последователни, текоперести, отгоре тъмнозелено, отдолу по-светли, долните с дръжки, а горните приседнали. Листчетата са продълговати, заострени, по ръба остро назъбени. Цветните кошнички са златистожълти, с плоско цветно дъно, широки 6-8 мм. Състоят се само от тръбести двуполови цветове, дълги 3-4 мм. Притежават силна, неприятна миризма и горчив камфоров, неприятен вкус. Семената са дребни, петоъгълни. Цялото растение има характерна неприятна миризма.

Разпространение

Вратигата се среща по скалистите места, покрай реките и потоците, по тревистите места, между храсталаците и покрай пътищата в цялата страна. Отглежда се и като градинско растение.

Дрога от вратига

За дрога се използват цветовете на вратигата (Flores Tanaceti). Цветовете на вратигата се берат през юни-август. Сушат се на слънце или в сушилня при температура до 30 градуса. Изсушената билка е с жълт цвят, характерна миризма и горчиво - сладък вкус. Пази се на сенчесто, сухо и проветриво място.

Химичен състав

ВратигаДрогата съдържа горчиви вещества, флавоноиди, смоли, галова киселина, 1 % етерично масло. Етеричното масло се получава чрез дестилация с водни пари. То е жълтеникава течност, постепенно потъмняваща на въздух, с камфоро подобна, неприятна миризма. Главна съставка на маслото е кетонът туйон (до 70 % от маслото). Съдържа още терпени, туйол и борнеол.

Действие и приложение на вратига

Дрогата тонизира мускулатурата и засилва екскрецията на стомашно чревния тракт при запек, язви на стомаха и дванадесетопръстника. Действува и противовъзпалително и болкоуспокояващо при колики и газове в червата, стомашни болки, ставни болки, ревматизъм. Увеличава амплитудата на сърдечните съкращения, забавя ритъма на сърцето, повишава артериалното налягане. Етеричното масло усилва отделянето на жлъчен сок (при заболявания на черния дроб и жлъчния мехур), има противоглистно, антимикробно и антисептично действие, но е токсично! Народната медицина препоръчва дрогата и при пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур и при възпалителни процеси в тях, външно за Вратигамиене на косата при пърхот и за бани при ревматизъм, при нервни разстройства, главоболие, подагра, малария и др. Дрогата не трябва да се използва през бременността, тъй като може да предизвика аборт! При лечение на ревматизъм от дрогата се приготвя извлек с вино (50 г дрога се кисне в 1л вино в продължение на 8 дни, приема се по 30-40 г след основни хранения). При останалите заболявания дрогата се приема под формата на запарка. За лечение на глисти цветовете на вратигата се смесват с изсушени цветове от пелин и цвят от лайка по равни части, 8 г от тази смес се залива с 250 мл кипяща вода и се оставя да киснат до изстиване. Извлекът се прецежда и с него се прави клизма.

Дрогата се приема под формата на запарка. Една супена лъжица цветове от вратигата се заливат с 400 г кипяща вода. Оставят се да киснат в продължение на 2 часа. От извлека се пие по 1 кафена чашка 3 пъти на ден преди ядене.

Консултирайте се с вашият лекар преди да започнете да приемате тази билка!
Източник
"Природна Аптека" Д.Памуков, Х.Ахтарджиев

Други теми...


Борбата срещу целулита.
Дяволска уста - Leonurus Cardiaca
Бял имел – Viscum Album
Зайча сянка – Asparagus Officinalis
Влезте във форма за летния сезон.
Мазнини. Нуждаем ли се от тях?
Начало | Хранене | Рецепти | Планиране | Измервания | Статистика | За Контакт
CalorienBalans.com 2009 © Всички права запазени.