10 мита за физическите упражнения.

ШРИФТ Намали Увеличи

10-мита-за-физическите-упражнения

Въпреки че някои остарели фитнес твърдения, като „без болка, няма напредък” и „отслабване само на определени места” бързо избледняват, много от популярните погрешни схващания все още съществуват. Ето някои от най- известните митове, както и не толкова известни факти, разглеждани от текущото изследване.

1. Ще изгорите повече мазнини, ако тренирате по- дълго с по- малко натоварване

Най- важното при упражненията, с които се контролира загубата на тегло и мазнини, не е процента на енергията, която се осигурява от мазнините, а общия разход на енергия, или количеството калории, които са изгорени, докато сте тренирали. Колкото по- бързо вървите, пристъпвате или бягате, толкова повече калории изразходвате на минута. Ако едва сега започвате обаче или стартирате след направена пауза, имайте в предвид, че тренировките с висок интензитет и натовареност изискват големи усилия, така че не тренирайте дълго на такова натоварване. По- безопасно, а и по- практично е да започнете на по- ниска степен и да увеличите натоварването постепенно.

2. Ако не тренирате упорито и постоянно, то упражненията са загуба на време

Този начин на мислене възпира много хора да продължат или дори да започнат тренировъчната си програма. Проучванията продължават да сочат, че правенето на което и да е упражнение, е по- добре от нищо. Например редовното ходене или работа в градината дори за един час седмично, доказано намалява риска от инфаркт.

10-мита-за-физическите-упражнения

3. Йогата е изключително лека и безопасна тренировка

Йогата е отлична форма на тренировка, но някои стилове са твърде сурови за тялото и ума. При всяка една форма на тренировка е необходим квалифициран и внимателен инструктаж за безопасна и ефективна работа.

4. Ако тренирате дълго и упорито, ще постигнете резултата, който искате

В реалността, генетиката играе важна роля при постигнати резултати от отделните хора при едно и също натоварване. Изследванията са показали широки вариации на това как различни упражнения влияят на индивидуалната тренировъчна програма. Проявяването на силата, скоростта и издръжливостта при едни е съвсем различно от това при други.

5. Тренировката е един сигурен начин да загубите толкова килограми, колкото желаете

Както много други ефекти от тренировките, то и качването или свалянето на килограми е повлияно от много различни фактори, включително диетичния режим и генетиката. Отделни индивиди не биха загубили същите килограми при една и съща тренировъчна програма. Възможно е дори едновременно да сте активни и със свръх тегло. Но въпреки, че сама по себе си тренировката не би могла да гарантира вашето идеално тегло, то редовната физическа активност е един от най- важните фактори за успешен дългосрочен контрол на теглото.

6. Ако искате да изгубите килограми, избягвайте силовите тренировки, тъй като те ще ви направят по- масивни

Повечето инструктори смятат, че кардиоваскуларните и силови тренировки са съществени за здравословния контрол на теглото. Силовата тренировка спомага за поддържане на мускулна маса и намалява процента на телесните мазнини.

7. Водните фитнес програми са основно за по- възрастни хора и такива с контузии

Последни проучвания сочат, че водните фитнес програми могат да бъдат изключително полезни както за хора, които искат да се занимават с фитнес, така и за тези, които искат да изгубят килограми. Дори някои изключителни атлети, включват части от водни фитнес програми към техните тренировъчни режими.

10-мита-за-физическите-упражнения

8. Ползите за здравето и фитнеса, от Ум- Тяло тренировките като Tai Chi и Йога, са под въпрос

Всъщност, изследванията, които сочат ползите от този вид тренировки продължават да растат. Tai Chi например, е сочен като много полезен при третиране на болки в долната част на гърба и хронична умора. Подобрената подвижност, баланс, координация, стойка, сила и контрол над стреса са само някои от потенциалните резултати на Ум- Тяло упражненията като йогата например.

9. При хората с наднормено тегло, е много вероятно ползите от тренировките да не са много

Изследвания сочат, че при пълните хора, които редовно участват в тренировъчни програми, рискът от смъртност е по- нисък, отколкото при хора, със заседнал начин на живот. Мъже и жени с всякакво тегло и при различни фитнес натоварвания могат да укрепнат здравето си при умерено увеличаване на натоварването.

10. Домашните тренировки са чудесни, но най- добрият начин да отслабнеш е в залата

За някои хора е много по- лесно да се придържат към домашно- базирана тренировъчна програма. Въпреки цялото натоварване при тенденциозните тренировъчни режими и занимания, „най- добрата” програма за вас е тази, при която ще тренирате редовно.

Други теми...


Гръмотрън – Ononis Hircina
Горска Ягода – Fragaria Vesca
Жълта Тинтява – Gentiana Lutea
10 тайни на здравословното хранене.
Златна пръчица – Solidago Virga Aurea
Ефедра – Ephedra Vulgaris
Начало | Хранене | Рецепти | Планиране | Измервания | Статистика | За Контакт
CalorienBalans.com 2009 © Всички права запазени.