Жълт Кантарион (Звъника) – Hypericum Perforatum

ШРИФТ Намали Увеличи

Жълт_КантарионЖълтият кантарион е многогодишно тревисто растение с изправено, силно разклонено в горната си част, кръгло, червеникаво стъбло, високо до 50-60 см. Листата са срещуположни, приседнали, овално елиптични до овално ланцетни, целокрайни, дълги 13 см. Гледани срещу светлината, те изглеждат пунктирани (перфорирани) поради големите вместилища с етерично масло, които се намират в мезофила на листата. Цветовете са събрани в метличести съцветия на върха на стъблото. Чашката с 5 продълговато заострени, свободни, целокрайни листчета. Венечните листа са 5, жълти, свободни. Плодът е яйцевидна три гнездна кутийка. Растението цъфти през лятото.

Разпространение:

Среща се из тревистите места, храсталаците, сечищата, редките гори, край пътищата, нивите и др. из цялата страна.

Дрога от жълт кантарион:

Стръковете от жълтия кантарион – Herba Hyperici.

Надземната част на растението се събира през периода на цъфтене (юли-август). Отрязва се горната част на стръка на 20 см от върха. Стръковете се връзват на китка и се сушат на сянка или в сушилня при температура до 45 С. Облистените стъбла имат зелен, а цветовете жълт цвят, смолиста миризма и нагарчащ вкус. Дрогата може да съдържа влага не повече от 12%.

Жълт_КантарионХимичен състав:

Жълтият кантарион сьдьржа багрилните вещества хиперицин и псевдохиперицин (кондензирани анграценови производни), катехинови дъбилни вещества (до 10%), флавоноидните гликозиди хи-перозид, рутин и кверцитрин, зеленикаво оцветено етерично масло (в състава му влизат предимно сесквитерпени), аскорбинова киселина, фитонциди, смолисти вещества, много каротин и следи от никотинова киселина.

Действие и приложение на жълт кантарион:

Противовъзпалително и спазмолитичното действие на жълтия кантарион се дължат предимно на флавоноидните гликозиди, които успокояват лигавицата на устата, стомаха и червата и действуват благоприятно при хиперацидитет, гастрит н стомашна язва. Жълтия кантарион тонизира нервната система при неврогенни депресивни състояния и потиснатост, при психо-вегетативен синдром, страхова невроза, безсъние. Антимикробното действие на дрогата се дължи на съдържанието на фитонциди, които са активни по отношение на голям брой бактерии. Дрогата се прилага външно под форма на маслен извлек при лечение на язви и трудно заздравяващи рани. Предписва се още при камъни в бъбреците и жлъчния мехур, чернодробни заболявания, при рани след изгаряния, възпаление на седалищния нерв и като диуретично средство.

Жълт_КантарионДрогата се прилага под форма на отвара или маслен извлек. Две супени лъжици изсушени стръкове от жълт кантарион се заливат с 400 г кипяща вода и се варят в продължение на 5 мин. Оставят се да киснат 60 мин. След прецеждане от отварата се приема 3 пъти дневно по 120 г след ядене. Масленият извлек се приготвя от 100 г дрога, която се накисва в 500 г зехтин н се оставя в продължение на 10 дни на светло (може и на слънце). От извлека се взема по 2 чаени лъжички сутрин, на обед и вечер преди ядене.

Консултирайте се с вашият лекар преди да започнете да приемате тази билка!
Източник
"Природна Аптека" Д.Памуков, Х.Ахтарджиев

Други теми...


10 начина за да покачите мускулна маса.
10 тайни на здравословното хранене.
Транс мазнини.
Зайча сянка – Asparagus Officinalis
Бял равнец – Achillea Millefolium
Алкохол и диабет.
Начало | Хранене | Рецепти | Планиране | Измервания | Статистика | За Контакт
CalorienBalans.com 2009 © Всички права запазени.