Ефедра – Ephedra Vulgaris

ШРИФТ Намали Увеличи

ЕфедраЕфедрата е храст, който достига на височина до 1,5 м, Той е силно разклонен, с къси, зелени, членести клончета и недоразвити листа с вид на ципести люспи, разположени в основата на клончетата. Цветовете са еднополови, дребни, събрани в малки класчета в пазвите на листата Мъжките се състоят от тичинки, сраснали в колонка, заградена с ципести прицветници. Женските цветове съдържат една семепъпка, обкръжена от два плодолиста, които след оплождането се срастват и набъбват, като образуват не същинска сочна червена ягода.

Разпространение:

У нас ефедрата е разпространена по сухите каменливи места предимно по черноморското крайбрежие. Според изследвания у нас този вид ефедра съдържа много малко алкалоиди - 0,5%.

Дрога от ефедра:

Стръковете от ефедра – Herba Ephedrae.

Дрогата се състои от надземната част, която се събира през периода на цъфтене (май-юни). Суши се на сянка или в сушилня при температура до 45°С. Изсушената билка има зелен цвят и лютив вкус, няма миризма. Допуска се да съдържа влага до 12%. Съхранява се на сухо и проветриво място.

ЕфедраХимичен състав:

Дрогата от ефедра съдържа около 1 % бази. От тях L-ефедринът е главен алкалоид. В този състав участвуват също и псевдо ефедрин, норефедрнн и метилефедрин. Освен алкалоиди дрогата съдържа дъбилни вещества (7-10%) (пирокатехини), флобафени, смолисти вещества и др.

Действие и приложение на ефедра:

Дрогата действа възбуждащо върху периферната и централната нервна система. Възбужда центъра на дишането и разхлабва бронхиалната мускулатура при бронхиална астма (копира пристъпа), хроничен бронхит, емфизем, алергични състояния, сенна хрема. Освен това свива кръвоносните съдове, разширява зениците и пови шава кръвното налягане. Ефедринът действа подобно на адреналина, но е по-малко токсичен и упражнява действието си при приемане през устата за разлика от адреналина.

Дрогата се използува под форма на запарка. Една чаена лъжичка ситно нарязана ефедра се залива с 200 г кипяща вода Кисне 15 мин. След прецеждане се пие на 3 часа по 50г до преминаване на пристъпа.

Ефедрата влиза като съставна част на комбинирани чайове.

Консултирайте се с вашият лекар преди да започнете да приемате тази билка!
Източник
"Природна Аптека" Д.Памуков, Х.Ахтарджиев

Други теми...


Зайча сянка – Asparagus Officinalis
Божур – Paeonia Peregrina
Върбинка – Verbena Officinalis
Спете повече, яжте по- малко.
Змийско Мляко – Chelidonium Majus
Алкохол и диабет.
Начало | Хранене | Рецепти | Планиране | Измервания | Статистика | За Контакт
CalorienBalans.com 2009 © Всички права запазени.