Горска Ягода – Fragaria Vesca

ШРИФТ Намали Увеличи

Горска_ЯгодаГорската ягода е многогодишно тревисто растение с пълзящи стъбла. Листата имат дълги дръжки и се състоят от три яйцевидни, назъбени листчета. Листните дръжки и стъблото са рядко окосмени. Цветовете са бели, с пет листна чашка, петлистно венче и многобройни тичинки. Плодът се състои от дребни семена, разположени на повърхността на месестото, чернено, цветно легло. За медицински цели се използуват листата и на градинската ягода. Нейните листа са по-едри, плодът е по-голям, но по-малко ароматен, Ягодата цъфти през пролетта (април—юни).

Разпространение:

Горската ягода се среща из горите, поляните и храсталаците на надморска височина до 1200 м из цялата страна.

Дрога от горска ягода:

Листата на горската ягода – Folia Fragaria. За целите на терапията се използува и свежият плод на ягодата. Като дрога се използуват листата и на горската, и на градинската ягода, но се събират поотделно. На горската ягода листата се берат с дръжките, а на градинската - - без дръжките. Брането се извършва, след като се оберат плодовете, докато листата имат още зелен цвят. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40°С. Изсушените листа имат светлозелен цвят и слабо горчив вкус, нямат миризма. Опаковат се в чували или бали. Съхраняват се на сенчесто, проветриво и сухо място.

Химичен състав:

Горска_ЯгодаСвежият плод на ягодата съдържа захари около 9% (фруктоза и гликоза), лимонена и ябълчна киселина, пектини, дъбилни вещества, флавонови и антоцианови съединения, витамини от групата В, витамин С, каротин (провитамин А), фолиева киселина, етерично масло, ароматни естери, фосфорни соли и микроелементите желязо, мед, хром, манган. Листата съдържат дъбилни вещества, витамин С (до 380 мг%), следи от алкалоиди, гликозида фрагарин, флавоноидите кверцетин и кверцитрин и др.

Действие и приложение на горска ягода:

Дрогата разширява периферните съдове и понижава артериалното налягане при хипертония, забавя ритъма и увеличава амплитудата на сърдечните съкращения. Засилва съкращенията на маточната мускулатура, поради което се прилага при гинекологични заболявания. Освен това повишава обмяната на веществата и действува противовъзпалително при подагра, камъни в бъбреците, пикочния мехур и жлъчния мехур, при възпаления на стомаха и червата. Има и диуретично действие. Поради съдържанието на танини и флавоноиди листата на ягодата имат добър ефект при диария. Листата и особено плодовете, съдържащи желязо и други микроелементи, са добро средство при лечение на анемия и авитаминоза.

Горска_ЯгодаПлодът действува благоприятно като лечебно средство при атеросклероза, хипертония, язва на стомаха и дванадесетопръстника, подагра и артрити, които се дължат на нарушена водно-солева обмяна. Той утолява жаждата, подобрява храносмилането, премахва атоничния запек. Понякога плодът на ягодата предизвиква алергични реакции!

Народната медицина препоръчва дрогата и при простудни заболявания, главоболие и неврастения, хемороиди и лечение на рани (под форма на лапа от листата).

Дрогата се прилага като отвара. Две супени лъжици ситно нарязани ягодови листа се заливат с 500 г кипяща вода. Варят се в продължение на З мин. Оставят се да киснат 15—20 мин. Отварата се прецежда и от нея се пие 3 пъти дневно по 100 г 15 мин преди ядене. Може да се приема и като профилактично средство.

Консултирайте се с вашият лекар преди да започнете да приемате тази билка!
Източник
"Природна Аптека" Д.Памуков, Х.Ахтарджиев

Други теми...


Вълча ябълка – Aristolochia Clematitis
Гръмотрън – Ononis Hircina
Алкохол и диабет.
10 мита за физическите упражнения.
10 тайни на здравословното хранене.
Ефедра – Ephedra Vulgaris
Начало | Хранене | Рецепти | Планиране | Измервания | Статистика | За Контакт
CalorienBalans.com 2009 © Всички права запазени.