Горицвет – Adonis Vernalis

ШРИФТ Намали Увеличи

ГорицветГорицветът е многогодишно тревисто растение. Стъблото му излиза от много главесто коренище. Високо е до 40 см, покрито с власинки, слабо разклонено, гъсто облистено, в основата си почти голо. Листата са тройно до четворно тънко пересто нарязани, а отделните листчета - тесни, заострени, целокрайни. Долните и средните листа полуобгръщат стъблото. Цветовете са едри, разположени по единично на върха на стъблото и разклоненията му. Венче листчетата са светложълти до оранжево жълти, 20 до 25 на брой, продълговати или ланцетни. Чашелистчетата са 5 на брой, елипсовидни, мъхнати отвън, опадващи. Тичинките и плодниците са много. Съплодието е овално с къси, завити надолу плодчета. Растението цъфти през ранна пролет едновременно с появяването на листата. Има горчив вкус и е отровно!

Разпространение:

Среща се у нас из ливадите, пасищата и каменливите места, храсталаците и варовитите почви навсякъде, но най-често в Югоизточна и Североизточна България.

Дрога от горицвет:

Стръковете на горицвета – Herba Adonidis vernalis (отровни!).

ГорицветДрогата се събира в периода от цъфтенето до плод образуването От събраните растения се отстранява долната стъблена част, която е дебела, люспеста. Така почистените растения се сушат бързо на сянка или в сушилня при температура до 55—60 С. Правилно изсушената дрога е светлозелена, с цветове, които са запазили естествения си цвят - златистожълт. По билката не трябва да има плодчета, което показва, че събирането й е закъсняло. Вкусът на сухата дрога е горчив. След изсушаването билката трябва да се чупи, а не да се превива. Съхранява се в чували или шперплатови каси на сенчесто, проветриво и сухо място. Дрогата може да съдържа влага не повече от 14%.

Забележка. Познат е и друг вид горицвет, който се различава от официалния по червения цвят на венечните листа. Действието му е по-слабо.

Химичен състав:

От дрогата са изолирани две фракции на гликозиди със сърдечно действие: адонизид, който е лесно разтворим във вода и алкохол и неразтворим в хлороформ, и адонивернозид — лесно разтворим в алкохол и хлороформ, а неразтворим във вода. Те съдържат повече от 10 гликозида с действие, подобно на това на строфантиновите гликозиди. Главна съставка на втората фракция е цимаринът, а от първата фракция е изолиран гликозид с висока биологична активност и действие, подобно на това на цимарина и конвалатоксина. Неговият генин (не захарната му част) е адонитоксигенин – изомер на строфантидина, а захарта е L-рамноза. Дрогата съдържа още адонивернит (флавонов гликозид), сапонини, фитостерини, холин, смолисти вещества.

Действие и приложени е на горицвет:

ГорицветГликозидите на горицвета действат подобно на дигиталиса, но не се натрупват в организма като тях. Те увеличават силата на сърдечните съкращения (ударния и минутния обем) и забавят ритъма, разширяват коронарните съдове, като отстраняват отоците у сърдечно болния. По този начин те подпомагат работата на сърцето при функционални и органични сърдечни заболявания, сърдечна невроза, затлъстяло сърце, Базедово сърце, сърдечна недостатъчност, ритъмни нарушения. Дрогата се препоръчва също при ниско кръвно налягане, като нервно - успокоително средство при неврози и неврастении и като диуретично средство.

Народната медицина я употребява и при атеросклероза, епилепсия, болки и подуване на стомаха и червата. Дрогата се използува под форма на запарка. Една супена лъжица дрога се запарва със З00 г кипяща вода и се оставя да кисне 2 часа. Запарката се прецежда и от нея се взема по 1 супена лъжица 3 пъти на ден преди ядене.

Лечението се провежда под лекарски контрол!

Консултирайте се с вашият лекар преди да започнете да приемате тази билка!
Източник
"Природна Аптека" Д.Памуков, Х.Ахтарджиев

Други теми...


Транс мазнини.
10 начина за да покачите мускулна маса.
Как да заситите глада си?
Жълта Комунига – Melilotus Officinalis
Мазнини. Нуждаем ли се от тях?
Алкохол и диабет.
Начало | Хранене | Рецепти | Планиране | Измервания | Статистика | За Контакт
CalorienBalans.com 2009 © Всички права запазени.