Върбинка – Verbena Officinalis

ШРИФТ Намали Увеличи

Върбинка Върбинката е многогодишно тревисто растение с право, четири ръбесто, разклонено стъбло, високо до 1м. Листата са срещуположни, яйцевидно ланцетни, грапави, покрити с власинки, долните са едри, а горните дребни, седящи. Цветовете са розови или лилави, събрани в класовидни съцветия. Чашката е петделна, тръбеста, венчето петлистно, сраснало, с четири тичинки. Плодът е сух, разпадлив - разделя се на 4 орехчета. Цъфти през периода от късна пролет до есента.

Разпространение:

Върбинката се среща из тревистите места и покрай пътищата из цялата страна.

Дрога от върбинка:

Стръковете с цветовете от върбинка – Herba Verbenae. Надземната част на растението се бере по време на цъфтенето (от юни до август). Суши се на сянка или в сушилня при температура да 40 градуса.

Химичен състав:

Върбинка Дрогата съдържа гликозидите вербеналин и вербенин, слузно и горчиво вещество, дъбилни вещества, етерично масло, съдържащо цитрал, терпени и терпенови алкохоли с камфорова миризма.

Действие и приложение на върбинка:

Върбинката е добро укрепващо средство при изтощение, слабост, нервна и психическа умора. Предписва се още за засилване на млечната екскреция у кърмачки, при оскъдна менструация, като диуретично средство при задържане на течности в организма, при възпаление на черния дроб и далака. Отвара от дрогата действа благоприятно при простудни заболявания и възпаление на устната кухина (под формата на гаргара), както и при някой кожни заболявания, трудно заздравяващи рани и фурункули (под формата на компреси).

Според народната медицина върбинката се употребява и като еметично средство (за повръщане), при пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур, при треска, малария, главоболие и др. Отварата се приготвя от 2 супени лъжици нарязани стръкове и 500 г вода. Вари се в продължение на 5 мин и след като изстине, се прецежда. Приема се по 100г отвара преди ядене 4 пъти на ден.

Консултирайте се с вашият лекар преди да започнете да приемате тази билка!
Източник
"Природна Аптека" Д.Памуков, Х.Ахтарджиев

Други теми...


Дяволска уста - Leonurus Cardiaca
Вратига – Tanacetum Vulgare
Жиловлек – Plantago Major,P. Lanceolata
Горицвет – Adonis Vernalis
Борбата срещу целулита.
Жълта Комунига – Melilotus Officinalis
Начало | Хранене | Рецепти | Планиране | Измервания | Статистика | За Контакт
CalorienBalans.com 2009 © Всички права запазени.