Бял имел – Viscum Album

ШРИФТ Намали Увеличи

Бял_имелБелият имел е малко, двудомно, вечнозелено, силно разклонено храстче. Той паразитира върху клоните на овощните и диворастящите дървета – предимно иглолистните, с помощта на хаустории, които проникват по кората и дават разклонения в дървесината. Стъблото е голо, цилиндрично, с жълто зелен цвят, високо до 30-50см. Клонките са членести и по възлите им са разположени листата, цветовете и плодовете. Листата са кожести, дебели, лопатовидни, целокрайни, срещуположни и твърди. Цветовете са дребни, жълтозелени, събрани по 3 до 5, като мъжките са с 3-4 листен околоцветника и 3-4 тичинки, а женските с 4 листна чашка, 4 венчелистчета и близалце. Плодовете са кръгли, отначало зелени, а като узреят, стават бели и зеленикаво жълти с черни семена в лепкава маса.

Среща се предимно в Източна България.

За билка се използват клонките и листата на имела (Stipites Visci albi).

Бял_имелКлонките с листата се берат през септември до края на март, и то само от имел, паразитиращ по боровите дървета. Събират се чрез рязане или се закачват с въже и се изскубват. Почистват се от не зелените клонки и се сушат на сянка или в сушилня при температура до 45 градуса. След изсушаването имелът трябва да е запазил зеления си цвят с жълтеникав оттенък, да няма миризма и да притежава слабо тръпчив вкус. Недобре изсушеният имел почернява. Пази се на сенчесто, проветриво и сухо място. Допуска се да съдържа влага до 12%. Дрогата съдържа вискотоксин (смес от различни пептиди), холин, ацетилхолин, хистамин, аминомаслена киселина, инозит, тритерпенови сапонини, флавоноиди, восък, захари, скорбяла, липиди и др.

Дрогата понижава артериалното налягане при хипертонична болест (смес от холин и ацетилхолин), забавя сърдечните удари, действа хемостатично (кръвоспиращо) при маточни кръвоизливи, кръвотечения от носа. Намира приложение като противогърчово средство при епилепсия, заболявания на нервната система (главоболие, невралигии), атеросклероза, артроза, спондилоза, хронични заболявания на ставите.

Дрогата се прилага под формата на студен извлек или отвара.

1. Две чаени лъжички бял имел се заливат с 200г студена вода и се оставят да кисне 12 часа. След прецеждане извлекът се изпива сутрин. Същата дрога се накисва повторно със същото количество вода и полученият извлек се изпива вечер.

2. Едната супена лъжица от билката се залива с 300г кипяща вода и се вари в продължение на 5 мин. Оставя са да кисне 30мин. След прецеждане се пие 3 пъти дневно по 80 г от извлека след ядене.

Консултирайте се с вашият лекар преди да започнете да приемате тази билка!
Източник
"Природна Аптека" Д.Памуков, Х.Ахтарджиев

Други теми...


Анасон – Pimpinella anisum
Див Кестен – Aesculus Hippocastanum
Жълт Кантарион (Звъника) – Hypericum Perforatum
Водна детелина – Menyanthes Trifoliata
Бял бор – Pinus Silvestris
Жиловлек – Plantago Major,P. Lanceolata
Начало | Хранене | Рецепти | Планиране | Измервания | Статистика | За Контакт
CalorienBalans.com 2009 © Всички права запазени.