Божур – Paeonia Peregrina

ШРИФТ Намали Увеличи

БожурБожурът е тревисто, многогодишно растение с голо, право стъбло, високо до 1 м, с кърваво червени цветове. Листата са последователно наредени, тъмнозелено, неправилно нарязани на върха. Цветът е с пет листна чашка с 8-12 венечни листа, многобройни тичинки и много плодници. Семената са едри, отвън черни, а отвътре белезникаво жълти. Коренът е вретеновиден, грудесто надебелен, отвън червено кафяв, а отвътре белезникав. Растението е медоносно.

Божурът е разпространен из храсталаците и редките гори в някой райони на Северна България, в Странджа, Родопите и по долината на р. Струма.

За билка се използват корените на божура – Radix Paeoniae, и цветовете – Flores Paeoniae.

Венечните листа се берат през време на цъфтенето (май-юни) в сухо време. Не се събират прецъфтелите и окапалите по земята цветове. Сушат се в проветриви помещения или сушилня при температура до 40 градуса. Изсушеният цвят е червен или тъмночервен, със слаб аромат и сладникаво-горчив вкус.

Корените се събират през есента. Сушат се на слънце, на сянка или в сушилня при температура 50 градуса. Изсушените корени са с тъмно кафяв цвят, неприятна миризма и горчив вкус.

Корените съдържат перегринин (алкалоид), пеонолово етерично масло, глутамин и танин, венечните листа – пеонин (антоцианово багрило, което е отровно!), цианин и дъбилно вещество.

БожурБилката действа антиконвулсно и противосептично, поради което намира приложение при лечение на епилепсия, неврози, хистерия, спастичен бронхит, астма, коклюш, спастичен колит, артрит, подагра. Освен това тонизира гладката мускулатура на матката, перисталтиката на червата и диурезата (действа добре при изхвърляне на пясък и камъни от бъбреците). Улеснява съсирването на кръвта, употребява се при лечение на хемороиди. Народната медицина предписва отвара от корена и при воднянка.

Билката се прилага под формата на запарка. Една изравнена чаена лъжичка ситно нарязани корени от божур се заливат с 200 грама кипяща вода. Киснат в продължение на 20 мин. Приема се три пъти дневно по 20 до 60 грама в зависимост от възрастта.

Консултирайте се с вашият лекар преди да започнете да приемате тази билка!
Източник
"Природна Аптека" Д.Памуков, Х.Ахтарджиев

Други теми...


Дилянка – Valeriana Officinalis
Брош - Rubia Tinctorum
Златна пръчица – Solidago Virga Aurea
Горска Ягода – Fragaria Vesca
Бял оман – Inula Helenium
Вълча ябълка – Aristolochia Clematitis
Начало | Хранене | Рецепти | Планиране | Измервания | Статистика | За Контакт
CalorienBalans.com 2009 © Всички права запазени.