Великденче – Veronica Officinalis

ШРИФТ Намали Увеличи

ВеликденчеВеликденчето е многогодишно тревисто растение с пълзящо или повдигнато стъбло, високо до 30см. Листата са елипсовидни или обратно яйцевидни, назъбени, окосмени, с къса дръжка. Цветовете са бледо сини, събрани в гроздовидни съцветия, с 4 листна чашка, 4 листно венче и две тичинки. Плодът е многосеменна двугнездова кутийка. Цъфти през пролетта и в началото на лятото (април-юни).

Разпространение

Среща се из храсталаците и горите в цялата страна. Обича влажните почви.

Дрога от великденче

За билка се използват стръковете на великденчето (Herba Veronicae).

Растението се бере по време на цъфтене. Суши се на сянка или в сушилня при температура до 45 градуса. Пази се на сухо и проветриво място.

Химичен състав

ВеликденчеДрогата от великденче съдържа гликозида аукубин, горчиви и дъбилни вещества, етерично масло, сапонини, органични киселини, смоли и др.

Действие и приложение на великденче

Дрогата улеснява откашлянето и действа секретолитично при хронични бронхити и бронхиална астма. Притежава диуретично действие. От народната медицина се използва и при подагра, бъбречно каменна болест, ревматизъм, възпаление на пикочния мехур, хронични кожни заболявания и фурнукуили. Растението, накиснато в растително масло, се смята за добро средство за лечение на гнойни рани и слънчеви изгаряния на кожата. Действието на дрогата е слабо.

Дрогата се прилага под формата на запарка. Една супена лъжица ситно нарязано великденче се залива с 400г кипяща вода. Оставя се да кисне в продължение на 30 мин. Извлекът се прецежда и от него се приема 3 пъти на ден по 120г преди ядене.

Консултирайте се с вашият лекар преди да започнете да приемате тази билка!
Източник
"Природна Аптека" Д.Памуков, Х.Ахтарджиев

Други теми...


Див Кестен – Aesculus Hippocastanum
Жълто Прозорче (Жълта тлъстига) –Sedum Acre
Как да заситите глада си?
Змийско Мляко – Chelidonium Majus
Вратига – Tanacetum Vulgare
Бял имел – Viscum Album
Начало | Хранене | Рецепти | Планиране | Измервания | Статистика | За Контакт
CalorienBalans.com 2009 © Всички права запазени.