Бял равнец – Achillea Millefolium

ШРИФТ Намали Увеличи

Бял_равнецБелият равнец е тревисто растение с право стъбло, високо до 50 см. На върха на стъблото са събрани цветните кошнички във формата на гъст щит. Листата са последователни, двойно до тройно пересто нарязани, с линейно заострени листчета. Цветните кошнички са дребни и бели. Обвивката им се състои от червеникавокафяви, в средната си част зелени, керемидообразно наредени листчета с люспест ръб. Всяка кошничка се състои от 5 периферни, бели, езичести и до 30 тръбести цветчета. Плодовете са белезникави, продълговати, обикновено без хвърчилка. Цялото растение е покрито със сиви власинки, които му придават сиво-белезникав цвят.

Белият равнец се среща по ливадите, тревистите места, поляните, както и в планинските и горските райони из цялата страна.

За дрога се използват стръковете и цветовете от бял равнец (Herba et Flores Millefolii).

В билколечението се използува цялото растение или само цветовете. Цветовете се берат малко преди пълното им разцъфтяване, като се режат близо до горното разклонение без стъблената част. Стръковете се берат в началото или през време на цъфтенето (юли-септември). Надземната част се отрязва на 20 см от върха на стъблото, като вдървенелите стари части се изхвърлят. Сушат се 4-5 часа на слънце, а след това се доизсушават на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса. Изсушените цветове са бели или слабо жълтеникави, а стъблената част е зелена с характерна миризма и горчив вкус. Дрогата се опакова в торби или бали. Запазва се на сенчесто проветриво и сухо място. Може да съдържа до 13% влага. Бял_равнец

Белият равнец съдържа 0,1-0,5% етерично масло (съдържащо азулени), горчиво вещество ахилеин, холин, танини, апигенин, слузни вещества, инулин, аскорбинова киселина и др. Противовъзпалителното действие се дължи главно на дъбилните вещества и етеричното масло. Азуленът може да се съдържа до 20% в маслото. В периода на цъфтене дрогата е с най-богато съдържание на азулен. В културното растение съдържанието на азулен може да се увеличи до 2 пъти в сравнение с диворастящото.

Дрогата се прилага като ароматно и горчиво средство за възбуждане на апетита и за засилване на екскрецията на стомашните жлези при диспепсии и хиперацидитет. Повишава съсирваемостта на кръвта и действа кръвоспиращо при кръвоизливи (маточни и бъбречни), хемороиди, кървене от носа и венците, при лечение на рани. Действа адстринентно при диарии, стоматит, гингивит и противовъзпалително при гастрит, колит с диария и колики, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, ревматизъм. Прилага се още като холеретично средство при дискинезии на жлъчния мехур и жълтеница.

Дрогата се прилага под формата на отвара. Една-две супени лъжици били се заливат с 400г кипяща вода и се вари в продължение на 3 мин. Оставя се да кисне 30 мин, а извлека се прецежда и от него се приема 3 пъти дневно по 60-120грама (според възраст) след ядене.

Консултирайте се с вашият лекар преди да започнете да приемате тази билка!
Източник
"Природна Аптека" Д.Памуков, Х.Ахтарджиев

Други теми...


Зайча сянка – Asparagus Officinalis
Влезте във форма за летния сезон.
Великденче – Veronica Officinalis
Ефедра – Ephedra Vulgaris
Змийско Мляко – Chelidonium Majus
Вълча ябълка – Aristolochia Clematitis
Начало | Хранене | Рецепти | Планиране | Измервания | Статистика | За Контакт
CalorienBalans.com 2009 © Всички права запазени.