Спете повече, яжте по- малко.

ШРИФТ Намали Увеличи

Спете-повече-яжте-по-малко

Вярвате или не, но калориите се изгарят по- ефикасно, когато спите пълноценно.

Как работи това

Сънят е важно парче от пъзела тегло- контрол. Проучвания сочат, че при лишени от сън възрастни и деца е по- вероятно да се срещне наднорменото тегло. Всъщност има пряка връзка между пропуснатите часове за сън и степента на затлъстяване.

Липсата на сън променя нивата на хормоните, които регулират апетита. Когато сънят е ограничен, хормонът, който стимулира апетита- грелин, се повишава, а хормонът, който обуславя засищането- лептин, намалява. Още повече, че хората с най- големите хормонални промени, имат нужда от повече въглехидрати, като сладолед и хляб. Така се получава, че лишеното от сън тяло не обработва глюкозата ефективно и организмът се нуждае от още. Финалният удар се нанася от кортизола- хормон, който се освобождава по време на стрес. При липса на сън нивата на кортизола се повишават, а високите нива на кортизола водят до натрупване на мазнини в долната част на корема- това са така ужасяващите тлъстини.

Пренастройте биологичния си часовник

Хората, които внимават какво ядат и тренират, често не разбират, вредата която си нанасят с липсата на сън. Средният Американец спи по 6.9 часа на нощ, докато възрастните се нуждаят най- малко от 8 часа, а тийнейджърите най- малко от 9 часа.

За да влезете в релси, започнете да лягате и ставате по- рано. Не променяйте часа за лягане при посрещането на пролетта, а се придържайте към зимния си график. Отпуснете се 45мин преди сън и четете скучна книга, за да заспите. Избягвайте кофеинови напитки след средата на деня и алкохола през вечерта, тъй като те разстройват съня. Правете редовни упражнения, за да се изморявате, поддържайте спалнята си тъмна, тиха и хладна.

След като си наваксате сън, забележете дали не сте твърде гладен или копнеете за сладко- както и дали някои от коремните тлъстинки са се стопили.

Други теми...


Бял бор – Pinus Silvestris
Жиловлек – Plantago Major,P. Lanceolata
Жаблек - Galega Officinalis
Ползите на аеробните упражнения.
Дяволска уста - Leonurus Cardiaca
Алкохол и диабет.
Начало | Хранене | Рецепти | Планиране | Измервания | Статистика | За Контакт
CalorienBalans.com 2009 © Всички права запазени.