10 тайни на здравословното хранене.

ШРИФТ Намали Увеличи

Ако хранителните ви навици не са по-различни от тези на повечето хора и търсите възможно най-лесната рецепта, бихме ви посъветвали да хапвате повече зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни, както и по-малки количества от всичко останало във вашето меню. Но ако приемете малко повече съвети, то нашите 10 принципа на здравословното хранене ще ви помогнат за един добър старт:

10-тайни-на-здравословното-хранене
  1. Използвайте т.нар. „добри” мазнини. Не всички мазнини са лоши. Избирайте ненаситени мазнини например зехтин пред наситените като масло. Все пак ги използвайте умерено, тъй като всички мазнини съдържат калории.
  2. Избягвайте рафинираните храни. Избирайте пълнозърнести пред рафинираните. При пълнозърнестите храни като кафявия ориз и булгура, триците остават цели, а това означава повече фибри, витамин В, магнезий, цинк и др. хранителни вещества.
  3. Яжте повече плодове и зеленчуци. Повечето хора не консумират достатъчно от тях. Опитайте се да хапвате плодове и зеленчуци от 5 до 13 пъти на ден. Избирайте продукти в различни цветове, за да си осигурите разнообразие на антиоксиданти и витамини. Един прием се равнява на ½ до 1 купичка, в зависимост от плода или зеленчука.
  4. Не всичко се свежда до месото. Месото е огромен източник на протеин, но също така и източник на наситени мазнини при диетите на много хора. Така че, консумирайте малки количества крехко месо, риба или дивеч. Допълнете чинията си със здравословни зеленчуци и пълнозърнести ядки.
  5. Избирайте нискомаслени млечни продукти. Млените продукти като млякото, подквасената сметана и киселото мляко са добър източник на калций. Заместването на пълномаслени млечни продукти с нискомаслени или безмаслени е лесен начин да изключите наситените мазнини от своята диета.
  6. Консумирайте в разумни количества. Въпреки, че на всички би ни се искало съществуването на магически трик за контрол на теглото, то всичко се свежда до калориите. Един от най-лесните начини за следене приема на калории е да хапваме в здравословни количества.
  7. Използвайте подсладителите внимателно. Захарите от всякакъв вид, независимо дали е захарен сироп, бяла захар, кафява захар, мед или кленов сироп добавят значително количество калории без никаква хранителна стойност.
  8. Дръжте под око солта. Независимо дали имате високо кръвно налягане или не, разумно е да съобразявате приема на сол. Според препоръките на USDA (Министерство на земеделието на САЩ), приемът на сол трябва да е по-малък от 2300мг (около 1 чаена лъжица) дневно.
  9. Смело се спирайте на ароматите. Изпъкват храните с наситено съдържание на ароматни съставки като свежи билки, подправки и цитруси. Когато храната ви е ароматна, няма причина да се чувствате ощетени от малкото количество.
  10. Бъдете грижливи и се забавлявайте. Взимайте разумни решения пред възможността да сграбчите най-удобния вариант. Уверете се, че храната ви е вкусна и ароматна. Когато се наслаждавате на това, което хапвате, то и вие се чувствате доволни.

Други теми...


Дяволска уста - Leonurus Cardiaca
Спете повече, яжте по- малко.
Анасон – Pimpinella anisum
Как да заситите глада си?
Великденче – Veronica Officinalis
Вратига – Tanacetum Vulgare
Начало | Хранене | Рецепти | Планиране | Измервания | Статистика | За Контакт
CalorienBalans.com 2009 © Всички права запазени.