Змийско Мляко – Chelidonium Majus

ШРИФТ Намали Увеличи

Змийско_МлякоЗмийското мляко е многогодишно тревисто растение, високо до 1 м, с изправено, в горната си част разклонено стъбло. Долните му листа са с дръжки, а стъблените са приседнали. Петурата им е нежна, лировидна, нечифтопересто разсечена на 5 дяла, с неравен, едро назъбен ръб, отгоре зелена, отдолу синьозелена. Цветовете са яркожълти, събрани по 4—5 в прости сенници, разположени в пазвите на горните листа. Тичинките са много, а плодникът е съставен от два плодолиста. Плодът е линейно-цилиндрична, едногнездна, разпукваща се на две половинки кутийка. Семената са многобройни, дребни. Цялото растение съдържа жълто-оранжев млечен сок. Цъфти през май-юни.

Разпространение:

У нас се среща по влажните каменливи и сенчести места около градините из цялата страна.

Дрога от змийско мляко:

Змийско_МлякоСтръковете от змийско мляко – Herba Chelidonii. Надземната част на растението се събира в началото на цъфтенето (през май-юни). Отрязва се на разстояние 10 см от земята и се внимава при подреждането й в кошове да не се смачка. Сушенето става на сянка или в сушилня при температура до 60°С при силна вентилация. Листата на изсушената билка отгоре са светлозелени, а отдолу - сиви. Дрогата има горчив вкус и няма миризма. Съхранява се на сенчесто, проветриво и сухо място. Може да съдържа влага не повече от 14%.

Химичен състав:

Млечният сок на свежото растение съдържа вариращи количества алкалоиди (до около 3%). Те са свързани предимно с хелидонова киселина, но могат да бъдат соли и на ябълчената и лимонената киселина. Алкалоидите на змийското мляко спадат към три основни групи: групата на протопина с представители алокриптопин и протопин, групата на протоберберина с алкалоида берберин и групата на бензофенантридина. Представители на третата група на алкалоидите са хелидонин, хелеритрин, сангвинарин и хомохелидонин, от които главният действуващ алкалоид на дрогата е хелидонинът. Дрогата съдържа хелидонин до 0,4%. Освен това в състава й влизат още и някои органични киселини, сапонини, флавоноиди, витамин С, провитамин А и др.

Действие и приложение на змийско мляко:

Хелидонинът на змийското мляко има аналгетичен морфиноподобен ефект, потиска централната нервна система и действува болкоуспокоително и седативно. Сангвинаринът в големи Дози показва кратковременно наркотично действие с последващ спазъм, възбужда перисталтиката на червата и активира слюнчената екскреция. Протопинът потиска вегетативната нервна система, и тонизира гладката мускулатура на матката. Хомохелидонинът и хелеритринът имат пикочогонно действие.

Змийско_МлякоСпазмолитичният ефект на змийското мляко не може да бъде сравнен с този на папаверина и беладоната. Преди всичко е установено, че съставът на дрогата не е постоянен. Ефектът е сигурен само при използуване на свежото растение. Болкоуспокоителното действие на дрогата след 6 месечно съхранение значително намалява, а след една година напълно изчезва. Сумарно дрогата действува спазмолитично, регулира ускорения пулс, понижава умерено кръвното налягане, действува жлъчегонно и стимулира функцията на черния дроб. Прясната дрога и препаратите й се предписват при чернодробни и жлъчни заболявания (жлъчна дискинезия, жлъчна литиаза, жълтеница), стомашен и чревен катар, диария, смущения в храносмилането.

Народната медицина препоръчва дрогата и при подагра, при воднянка като диуретично средство, при сифилис, малария, за регулиране на менструацията, при кожна туберкулоза, коремен тиф, при рак на кожата, импетиго, псориазис, а млечният сок - - за премахване на брадавици.

Лечението с препаратите на змийското мляко се провежда само под лекарски контрол! Големи дози от тях предизвикват отравяне (основните симптоми са силна жажда, тежест в главата и жлъчния мехур, главозамайване и халюцинации).

Консултирайте се с вашият лекар преди да започнете да приемате тази билка!
Източник
"Природна Аптека" Д.Памуков, Х.Ахтарджиев

Други теми...


Ползите на аеробните упражнения.
10 мита за физическите упражнения.
Как да заситите глада си?
Златна пръчица – Solidago Virga Aurea
Алкохол и диабет.
10 съвета за да се разделите с излишните мазнини.
Начало | Хранене | Рецепти | Планиране | Измервания | Статистика | За Контакт
CalorienBalans.com 2009 © Всички права запазени.