Жълта Комунига – Melilotus Officinalis

ШРИФТ Намали Увеличи

Жълта_КомунигаЖълтата комунига е тревисто двугодишно растение с разклонено стъбло, високо до 1 м. Листата са прикрепени на дълги дръжки, триделни, по ръба назъбени, с по два целокрайни прилистника. Цветовете са жълти, събрани в редки съцветия. Цветът има устройството на пеперудоцветните. Плодът e жълто-кафява шушулка, напречно набраздена, с едно семе.

Разпространение:

Жълтата комунига се среща из посевите и покрай пътищата, навсякъде по влажните тревисти места, край бреговете и оградите из цялата страна.

Дрога от жълта комунига:

Стръковете от жълтата комунига – Herba Meliloti.

Надземната част на растението се събира през периода от май до август. Отрязват се цъфналите стръкове с дължина 15—20 см от върха на стъблото, навързват се на снопчета и се сушат на проветриво и сенчесто място или в сушилня при температура до 35 С. Изсушената дрога притежава приятна миризма на кумарин, каквато прясното растение не притежава. Кумариновите гликозиди на растението се разпадат хидролизно до кумарин в периода на сушенето. Вкусът на изсушената жълта комунига е солено-горчив. Опакованата дрога се съхранява на сенчесто, проветриво и сухо място. Може да съдържа влага не повече от 14%.

Химичен състав:

Жълта_КомунигаДрогата от жълта комунига съдържа около 1,5% кумарин, около 0,2% мелилотин, гликозида мелилотозид, кумарова киселина (мелилотова киселина), слузни вещества, холин, флавони, смолисти вещества, дъбилни вещества.

Действие и приложение на жълта комунига:

Кумаринът потиска централната нервна система и действува нервно успокоително и сънотворно при безсъние, неврози, неврастения, хистерия, климактерични смущения. Препаратите от дрогата действуват противовъзпалително и премахват спазмите при катари на горните дихателни пътища, болки в пикочния мехур и бъбреците, чревни болки и метеоризъм, а поради хипотензивния ефект намират приложение и при мигрена и главоболие, дължащо се на високо кръвно налягане. Предписват се още за скъсяване на протромбиновото време при пред инфарктни и след инфарктни състояния, при исхемична болест на сърцето, както и при болестни състояния, застрашени от тромбоза.

Жълта_КомунигаЖълтата комунига се прилага външно във вид на компреси и промивки при фурункули, карбункули, гнойни рани, възпалителни процеси на средното ухо. Установено е регенеративно действие на екстракта от жълта комунига при частично оперативно премахване на част от черния дроб.

Народната медицина препоръчва дрогата и за увеличаване на млякото у кърмачки, недостатъчна и болезнена менструация, под форма на лапи при отоци от всякакъв произход, подагра, подкожни кръвоизливи.

Дрогата се прилага вътрешно под форма на запарка, 1 супена лъжица дрога се запарва с 400 г кипяща вода. Оставя се да кисне 30 мин. Запарката се прецежда и от нея се приема 3 пъти дневно по 120 г 15 мин преди ядене. Запарка за външно приложение - компреси, промивки, се приготвя от 2 супени лъжици дрога с 500 г кипяща вода.

Консултирайте се с вашият лекар преди да започнете да приемате тази билка!
Източник
"Природна Аптека" Д.Памуков, Х.Ахтарджиев

Други теми...


10 мита за физическите упражнения.
Ползите на аеробните упражнения.
Мазнини. Нуждаем ли се от тях?
Бяла бреза – Betula Alba
Борбата срещу целулита.
Дилянка – Valeriana Officinalis
Начало | Хранене | Рецепти | Планиране | Измервания | Статистика | За Контакт
CalorienBalans.com 2009 © Всички права запазени.