Гръмотрън – Ononis Hircina

ШРИФТ Намали Увеличи

ГръмотрънГръмотрънът е разклонен храст, висок до 80 см. Развива късо, тъмнокафяво коренище и странични разклонени корени. Долните и средните листа са триделни, а горните - прости, снабдени с прилистници. Дяловете са овални, по края остро назъбени, от двете страни окосмени, лепкави, с неприятна миризма. Цветовете са събрани по два в пазвите на листата и образуват по върховете гъсти класовидни съцветия. Венчето е розово, неправилно, два пъти по-дълго от чашката. Плодът е боб с 2—4 семена. Цъфти от юни до юли.

Разпространение:

Среща се по сухите песъчливи и тревисти места из цялата страна.

Дрога от гръмотрън:

Корените от гръмотрън – Radix Ononidis. Корените на растението се събират преди цъфтенето (през април-май) или след цъфтенето (през август—октомври). Те се изваждат лесно след дъжд при теглене само на едно от разклоненията. Почистват се, измиват се и се сушат на слънце или в сушилня при температура до 50—60°С. Изсушените корени са сиво-кафяви отвън и бледожълти отвътре, със специфична миризма и блудкаво-парлив вкус. Опаковат се в бали. Запазват, се на сенчесто, проветриво и сухо място. Могат да съдържат влага не повече от 12%.

Химичен състав:

ГръмотрънКорените съдържат около 0,2% етерично масло с неустановен състав, флавоновите гликозиди ононин, псевдоононин, онон и ононид (който има сладък вкус), дъбилни вещества, захароза, лимонена киселина, сапонини, смолисти вещества и др.

Действие и приложение на гръмотрън:

Основното действие на дрогата е диуретично и потогонно. То се приписва на етеричното масло. Препаратите от дрогата намират приложение предимно при задръжка на течности в организма, при сърдечна недостатъчност, бъбречни възпаления и отоци от всякакъв произход, затлъстяване. Имат добро действие при бъбречнокаменна болест и жлъчнокаменна болест. Установено е, че повишават артериалното налягане и увеличават амплитудата на сърдечните съкращения. Народната медицина препоръчва корените от гръмотрън и за лечение на ревматизъм, при хемороиди като кръвоспиращо средство при кръвопикане, при безплодие, шипове, подагра. Препоръчва се дрогата да се използува под форма на запарка с цел да се запази съдържанието на етеричното масло. Две супени лъжици корени се запарват в 400 г кипяща вода. Оставят се да киснат в продължение на 30 мин. След прецеждане от запарката се пие 3 пъти дневно по 70—120 г след ядене 10 дни поред. Лечението се прекъсва за 7 дни, след което отново се изпълнява в продължение на 10 дни. Курсът на лечение може да трае месеци.

Консултирайте се с вашият лекар преди да започнете да приемате тази билка!
Източник
"Природна Аптека" Д.Памуков, Х.Ахтарджиев

Други теми...


10 тайни на здравословното хранене.
10 начина за да покачите мускулна маса.
Мазнини. Нуждаем ли се от тях?
Влезте във форма за летния сезон.
Водна детелина – Menyanthes Trifoliata
Ефедра – Ephedra Vulgaris
Начало | Хранене | Рецепти | Планиране | Измервания | Статистика | За Контакт
CalorienBalans.com 2009 © Всички права запазени.