Брош - Rubia Tinctorum

ШРИФТ Намали Увеличи

БрошБрошът е многогодишно тревисто растение с пълзящо коренище и четири ръбесто, по ръбовете бодливо стъбло, високо до 1,5 метра, дебело около 0,5 см. Листата са ланцетовидни, наредени по стъблото по 4 до 6 в прешлени. Цветовете са жълтозелени, дребни, събрани по няколко в метловидни полусенници. Плодът е сочен, голям колкото грахово зърно, в началото червен, а след узряване черен. Коренът е червеникав, дебел около 1 см, възлест, с много странични коренчета.

За дрога се използват корените на брошът (Radix Rubiae).

Корените на 3-4 годишни растения се събират през есента (септември - октомври), когато наземната част на растението започне да увяхва. Изчистените и измити корени, които отвън са тъмночервени, а отвътре ясночервени, се сушат на слънце на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса.

БрошДрогата от брош съдържа 2-3,5% ди - и триоксиантрахиноновите гликозиди руберитринова киселина и галиозин, ксантопурпурин и др. При разпадането на гликозидите се получава багрилите вещества ализарин, пурпурин, ксантопурпурин. Коренът съдържа още рубиадин-гликозид, еритроцим (ензим), органични киселини, дъбилни вещества, пектинови вещества, около 15% захар, белтъчни вещества и следи от масло. Брошът има диуретично действие и участва в обмяната на фосфатите - намира приложение при лечение на камъни в бъбреците и пикочния мехур и като помощно средство при рахит и доброкачествена анемия. Притежава противовъзпалително действие при възпалителни процеси в бъбречните легенчета, пикочния мехур и ставите. Прилага се още при колит с диария и за регулиране на менструацията.

Дрогата се прилага под формата на извлек. Една чаена лъжичка ситно нарязани корени от брош се заливат с 200г студена вода. Оставят се да киснат 8 часа и се прецеждат. Същата дрога се залива с 200г кипяща вода и се оставя да кисне 15 мин, след което се прецежда. Двата извлека се съединяват в един, който се изпива на три пъти по 120г преди ядене.

Консултирайте се с вашият лекар преди да започнете да приемате тази билка!
Източник
"Природна Аптека" Д.Памуков, Х.Ахтарджиев

Други теми...


Мазнини. Нуждаем ли се от тях?
Борбата срещу целулита.
Жълто Прозорче (Жълта тлъстига) –Sedum Acre
Градински Чай – Salvia Officinalis
Жаблек - Galega Officinalis
10 съвета за да се разделите с излишните мазнини.
Начало | Хранене | Рецепти | Планиране | Измервания | Статистика | За Контакт
CalorienBalans.com 2009 © Всички права запазени.